85 Arnhemse clubs laten zich bijpraten over de AVG.

De nieuwe privacywetgeving, de AVG, komt er nu echt snel aan. Deze nieuwe wet- en regelgeving heeft ook voor clubs en verenigingen grote gevolgen. Maar wat deze gevolgen precies zijn, is nog lang niet overal bekend. Dit merkten we toen we participeerden in een speciale avond rondom de AVG. Maar liefst 85 bezoekers lieten zich bijpraten!

De speciale informatieavond werd gezamenlijk georganiseerd door het Sportbedrijf Arnhem, advocate Claudine Hermesdorf van De Kempenaer Advocaten en door Leo van Snippenburg van Editoo. Op sportcentrum Papendal waren veel Arnhemse verenigingen present. De avond heeft de ogen van de bezoekers geopend. Voor vele is het nu tijd voor actie!

Belangrijke informatie.

Advocate Claudine vertelde vooral over de juridische kant van de AVG. Welke begrippen worden er allemaal gehanteerd en wat houden die precies in voor verenigingen? Haar belangrijkste tips zijn: start een werkgroep binnen de club en kijk samen welke persoonlijke gegevens je als vereniging echt nodig hebt. Neem hier even goed de tijd voor. Want hoe minder gegevens je hebt, hoe minder er ook fout kan gaan.

Na de pauze ging Leo van Snippenburg dieper in op de praktische kant van de nieuwe privacyregels. Wat zijn de valkuilen en hoe pak je de zaken gestructureerd aan? Zo is het slim om te kijken wie welke gegevens binnen de club kan inzien. Zo hoeft een IBAN-nummer alleen bekend te zijn bij de penningmeester. En mail niet standaard met iedereen in de cc, gebruik liever de bcc-functie. Verder benadrukte hij het belang van goede beveiligingssoftware.

Vragen uit de zaal.

De bezoekers kregen veel nieuwe informatie waarmee ze direct binnen hun eigen vereniging aan de slag kunnen. Toch waren er nog de nodige vragen. Want hoe zit het nou precies met foto’s van leden op sociale media en de website, mag dat zomaar? Hoe ga je op de juiste manier om met medische gegevens van leden? En hoe lang mag je welke gegevens bewaren?

Allemaal goede vragen die waarschijnlijk bij veel meer verenigingen spelen. Daarom werd er tijdens de bijeenkomst een handig magazine uitgereikt met daarin extra informatie en een aantal stappenplannen. Ideaal om direct in een werkgroep mee aan de slag te gaan. Want snelheid is geboden, de AVG gaat op 25 mei in.

Extra informatie.

Omdat natuurlijk niet iedereen aanwezig was bij de speciale informatieavond delen we hieronder graag onze kennis. Verder blijven we vanuit Editoo communiceren over de AVG en verenigingen. In dit digitale magazine vind je meer informatie over de AVG en verenigingen.

Wilt u het uitgebreide AVG-magazine ontvangen met daarin de handige checklists? Stuur dan een e-mail met uw contactgegevens en verenigingsnaam naar info@editoo.nl. Dan sturen wij u het magazine toe.

Je kerkboekje drukken? Zo haal je er het maximale uit!

lees meer

Blijf juist nu communiceren.

Blijf communiceren! Het zijn roerige tijden. Het verenigingsleven ligt nagenoeg stil en veel bedr...
lees meer

Digitale nieuwsbrief of geprint? De voor- en nadelen op een rijtje.

Digitale nieuwsbrief of geprint? De voor- en nadelen op een rijtje Er bestaat geen twijfel over: ...
lees meer

Je magazine maken in Word, dat kan makkelijker.

Je magazine maken in Word, dat kan makkelijker. Je eigen tijdschrift vormgeven kun je op meerdere...
lees meer

De buurtkrant: over updates, betrokkenheid & budgetten

De buurtkrant: over updates, betrokkenheid & budgetten. Hoewel het internet veel heeft verand...
lees meer

Waarom iedere vereniging een club magazine kan gebruiken

Waarom iedere vereniging een club magazine kan gebruiken Hoe klein of groot ze ook zijn, veel ver...
lees meer