aanvragen sportsubsidies
Subsidies kunnen een interessante extra bron van inkomsten zijn voor clubs en verenigingen. Zeker als je een eenmalige uitgave als vereniging doet. Hierbij kun je denken aan nieuwbouw, een kunstgrasveld of het organiseren van een (speciaal) sportevent. Voor dit soort ‘uitdagingen’ is een extra financiële bijdrage vaak méér dan welkom.
Het aanvragen van een subsidie schrikt ook vaak af. De subsidieverstrekker, vaak de gemeente, een (sport)fonds of de overheid stelt bepaalde eisen. Verder zijn er verschillende subsidiemogelijkheden en afgeleiden daarvan, zoals: fiscale regelingen, kredieten, rechtstreekse subsidies en fondsen waar je een beroep op kunt doen. Maar ja, waar te beginnen. Het uitzoeken hiervan kan een leuk ‘zomerklusje’ zijn.
een handje helpen
Een steuntje in de rug bij de zoektocht naar de juiste extra financiële hulp kan daarom zeker geen kwaad. Daarom geven we vijf tips om de zoektocht en de aanvraag te versimpelen.
1. bestudeer de voorwaarden
Als je de juiste subsidie in beeld hebt, duik je direct in de voorwaarden. Want voldoet je project daar niet aan, dan is het een mission impossible en kun je je tijd beter anders besteden. In de voorwaarden lees je waar de aanvrager aan moet voldoen en welke eisen van toepassing zijn op je investering of project.
Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden rond het winstoogmerk van je organisatie, omvang, doelgroep van het project, type investering (is deze duurzaam?) en de eigen bijdrage. Want voor bijna alle subsidies en fondsen geldt dat je zelf ook moet bijdragen.
2. zorg voor een plan en een begroting
Wanneer je een bijdrage aanvraagt vanuit een fonds of subsidieverstrekker moet je daarbij een uitgewerkt projectplan indienen. Met daarin een beschrijving van het project, de doelstelling en doelgroep. Voeg daarbij ook een (realistisch) tijdspad en een begroting toe, waaruit blijkt welke financiering je al hebt, nog wordt verwacht en het bedrag dat nodig is.
3. doelmatige projectbeschrijving
Laat in de beschrijving van het project en de investering duidelijk zien op welke punten je voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling. Toon aan waarom het project innovatief is of bijdraagt aan de samenleving. Gaat het om een duurzame investering? Maak dit goed duidelijk in je projectplan.
4. begin op tijd
De meeste subsidies moet je aanvragen voordat je de investering hebt gedaan of het project is begonnen. Begin dus op tijd met de voorbereidingen, het schrijven en het verzamelen van alle informatie die je moet inleveren.
5. meerdere subsidies voor dezelfde uitgave
Veel subsidies mogen ‘gestapeld’ worden. Dit betekent dat je voor een project of investering meerdere subsidies mag benutten. Dit kun je checken in de voorwaarden of door contact te leggen met de subsidieverstrekkende instantie.
Wil je meer weten over alle subsidiemogelijkheden? Duik dan eens in de subsidiedatabase van het Kenniscentrum Sport.
Verder zijn we bij Editoo erg benieuwd naar jullie ervaringen met het aanvragen en verkrijgen van subsidies. Als jullie mooie tips, tricks en/of ervaringen hebben waarmee we andere clubs verder kunnen helpen horen wij het graag. Je mag deze mailen naar niek@editoo.nl.