zwart-witfoto’s
Wat journalisten het liefste doen? Persoonlijke verhalen opschrijven van mensen die iets hebben meegemaakt. Verhalen die pakken en het verschil maken. Het is een proces van luisteren, meeschrijven en dan alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken en daar een mooi verhaal van maken. Dit is geweldig om te mogen doen. Wat is een persoonlijk verhaal nou zonder bijpassende persoonlijke foto’s? Er wordt immers niet voor niets gezegd dat één foto meer dan duizend woorden zegt. Het leukste moment van het persoonlijk verhaal met iemand maken is hét moment dat de schoenendoos met oude foto’s opengaat en de foto’s als verloren puzzelstukjes tevoorschijn komen om het verhaal helemaal af te maken. Nee nog veel belangrijker: het verhaal verder inkleuren.
terug de geschiedenis in
Dit geldt zeker als je een persoonlijk verhaal met een ouder persoon maakt. In clubbladen zie ik dat regelmatig terug, dan wordt er bijvoorbeeld met een oud lid teruggegaan naar zijn jeugd, of er komt een verhaal uit de oude doos omhoog. Hoe mooi zijn de stille zwart-witte getuigen van verloren tijden? Een afdruk van een moment dat uit een andere wereld lijkt te komen. Je kijkt ernaar en waant je zo vijftig, zestig of zelfs zeventig jaar terug in de tijd. Zo’n kleine foto roept allemaal vragen op. Ik zie dingen die ik niet ken en vorm me een veel scherper beeld van waar de geïnterviewde het over heeft. En dit geldt niet alleen voor mij als interviewer, maar ook voor de lezer van het artikel.magisch moment
Ook voor de geïnterviewde is het uitzoeken van de foto’s een magisch moment. Het zijn namelijk zijn gedachten in beeld die de revue passeren. Iedere foto is een afdruk van een moment dat belangrijk is geweest. Anders werd het vroeger niet op de gevoelige plaat vastgelegd. Er werden alleen foto’s gemaakt van momenten die écht belangrijk waren, die de moeite waard waren om te bewaren.
Iedere foto die uit het fotoalbum of de schoenendoos komt, vertelt weer een stukje van het verhaal van de geïnterviewde. Vaak is het uitzoeken van de foto’s hét moment dat nieuwe herinneringen naar boven komen. Mooie details die het verhaal verder afmaken. Interessante details waarmee we het verhaal verder inkleuren. Oude buurjongetjes worden herkend en namen schieten ineens weer te binnen. En bij een schoolfoto loopt de strenge hoofdmeester ineens weer over het schoolplein. Of wat dacht je van de kleding van toen!
verhaal aankleden
Als laatste kleden met zorg uitgezochte foto’s het persoonlijke verhaal verder aan. Daarom scan ik de foto’s met zorg in en plaats ze bij het artikel. De foto’s ondersteunen de tekst. Samen zorgen ze ervoor dat het verhaal goed wordt vastgelegd en de lezer meeneemt naar lang vervlogen tijden!