Hergebruiken of nieuw kopen?

En hoe we ons daardoor laten inspireren. Bij veel oldtimerverenigingen is het zelf sleutelen aan auto’s een belangrijk onderdeel. Hierover worden in het clubblad pagina’s vol geschreven. Sterker nog menig blad wordt afgesloten met een ruilpagina. Want het ene lid zoekt een bepaald type motorblok en de ander juist een wieldop of dwarsbalk.

Voor de oldtimerliefhebbers is dan vaak de keuze: gaan we voor originele tweedehands onderdelen of kopen we nieuwe ‘nagemaakte’ onderdelen. Naast het financiële plaatje hangt deze keuze vaak af van de beschikbaarheid van de tweedehands onderdelen.

Hergebruiken of nieuw.

De hierboven genoemde keuze is een traditionele: kies je voor nieuw of voor hergebruik. Een keuze die op meer plekken wordt gemaakt dan we denken. En ook een keuze die inspirerend werkt. Zeker als je je bezighoudt met het schrijven van teksten, het maken van een blad of het uitvoeren van de pr van een club of vereniging. Deze voorbeelden inspireerden mij om te schrijven over hergebruik!

Creatief in Cuba.

Een van de leukste vormen van hergebruiken zag ik in Cuba. Dat land ontleent zijn nationale status aan het hergebruiken van onderdelen. Door slim auto-onderdelen te gebruiken blijft Cuba rijden. Cubanen konden tot voor kort geen nieuwe onderdelen of auto’s kopen voor hun overbekende Amerikaanse oldtimers.

Dus zijn ze creatief en rijden er nu veel klassiekers rond met daarin bijvoorbeeld een Ladamotor. Effectief en leerzaam, zo merkte ik zelf toen de kleurrijke Cadillac mij tijdens mijn Cuba-rondtrip op de boulevard van Havanna liet staan. Onder de motorkap kwam een zwartgeblakerd Lada-logo tevoorschijn.

Een gesloten cyclus.

Waar ook veel wordt hergebruikt is in de landbouw. Bij hen vormt het de basis van het boerenbestaan. Als boer werken ze met een ‘gesloten cyclus’. Waarbij ze de gewassen met de seizoenen mee laten groeien en bloeien. Een voorbeeld van een veehouder: de mest van de koeien wordt gebruikt om het land te bemesten, hierdoor groeit het mais dat de koeien weer eten. Hier is hergebruiken dus een vorm van bedrijfsvoering!

Creatief in hergebruik.

Veel kunstenaars vinden inspiratie in de spullen die wij als gewone stervelingen weggooien. In een leeg zakje chips zien zij ‘iets geniaals’. En een oude autoband krijgt een totaal nieuw leven. Door hun creativiteit los te laten op onze ‘rommel’ zetten ze ons aan het denken over hoe we met spullen omgaan. Interessant, inspirerend en vaak ook nog grappig. Hergebruik om iets nieuws te creëren.

Artikelen en blogs.

Al schrijvend aan deze blog merk ik dat ik zelf ook regelmatig hergebruik. Sowieso leveren mijn oudere artikelen en verhalen weer nieuwe inspiratie op. Verder lees ik vaak stukken van andere schrijvers. Dat is ook een vorm van hergebruiken. Soms speel ik een beetje vals. Dan plaats ik eerder geschreven artikel nog een keer. Ik zet er dan soms een andere kop of intro bij en presenteer het als een vernieuwd verhaal. Niks mis mee toch? Probeer het zelf maar eens…

Wat zijn jouw Nederlandse skills?

lees meer

Vier mythen over papier doorgeprikt

Vier mythen over papier doorgeprikt Begin augustus werd bekend dat ‘Earth Overshoot Day’ nog nooi...
lees meer

Nader uitgelegd, het voorwoord en het colofon.

Nader uitgelegd, het voorwoord en het colofon. Regelmatig krijg ik de vraag: is een voorwoord en ...
lees meer
magazine-maken-clubblad-maken-editoo-avg

AVG-wet, de gevolgen voor verenigingen.

AVG-wet, de gevolgen voor verenigingen. De nieuwe privacywet AVG treedt vanaf 25 mei in werking. ...
lees meer
editoo-verenigingen-denken-jullie-aan-de-avg-wet

Verenigingen denken jullie aan de AVG-wet.

Verenigingen denken jullie aan de AVG-wet. Dit jaar start de nieuwe privacywet echt. Op 25 mei 20...
lees meer

Inspiratie: irritatie aan de bladblazer.

Inspiratie: irritatie aan de bladblazer. Ken je dat gevoel? Je zit op kantoor of thuis aan de keu...
lees meer