Hoe maak je een goede tekst voor je magazine?

Je bent druk bezig met het maken van je eigen magazine of blad voor je vereniging, organisatie of club. Natuurlijk wil je dat je lezers dit blad met plezier kunnen lezen. Maar hoe schrijf je dan een aantrekkelijk ogende tekst met alle informatie erin die je graag wilt vertellen? Je leest het hieronder.

Gebruik een krachtige titel

Wat je wil overbrengen met je tekst, oftewel de kernboodschap, dat is de titel. Begin daarom ook altijd met een titel en schrijf vervolgens de rest van je tekst. Om ervoor te zorgen dat je de aandacht van de lezer trekt is het belangrijk om een korte en opvallende titel te gebruiken. Hierdoor wordt de lezer nieuwsgierig naar de rest van het artikel. De titel moet namelijk vertellen wat de lezer te weten komt als hij de tekst leest. Daarnaast is een goede titel beloftevol, specifiek, geloofwaardig én roept hij een emotie op bij de lezer.

Geef je tekst koppen en alinea’s

Lange teksten lezen minder prettig dan kortere teksten met alinea’s. Het gebruik van alinea’s maakt de tekst namelijk overzichtelijk. Toch is het bij iedere tekst belangrijk om veel tussenkoppen te gebruiken. Hierdoor kan de lezer in één oogopslag zien uit welke onderwerpen de tekst bestaat en bied je de lezer een pauze om de alinea te verwerken. Maak dus vooral gebruik van een tussenkop na twee of drie alinea’s.

Maak je tekst persoonlijk

Schrijf je een artikel voor een bepaalde doelgroep? Ken deze doelgroep dan en zorg ervoor dat je de lezers echt aanspreekt. Doe dit bijvoorbeeld door ‘u’ of ‘jij’ te gebruiken in plaats van ‘men’. Daarnaast werkt het beter om in de wij-vorm te schrijven. Dit is namelijk persoonlijker en het zal je lezers sneller aanspreken.

Creëer overzicht met lijstjes

Naast dat je met koppen en alinea’s zorgt voor een overzichtelijke tekst, doe je dat ook met lijstjes of opsommingen. Dankzij het gebruik van een lijstje kun je je boodschap meestal ook nog eens korter overbrengen. Daarnaast zorg je voor een goede variatie in je artikel. Zo blijven de lezers van het tijdschrift geboeid.

Gebruik beelden

Natuurlijk kan je met je tekst al heel veel zeggen, maar door goede beelden te gebruiken kan een tekst nog meer de aandacht van de lezer trekken en ziet het artikel er automatisch aantrekkelijker uit. Gebruik dus mooie, scherpe en sfeervolle foto’s. Wil je weten hoe je een goede foto maakt? Bekijk onze blog met fotografietips!

Clubs en verenigingen, wie is jullie doelgroep?

lees meer

Tips voor het aanvragen van (sport)subsidies

Subsidies kunnen een interessante extra bron van inkomsten zijn voor clubs en verenigingen. Zeker...
lees meer

Leren van succesvolle tijdschriften en één krant.

Leren van succesvolle tijdschriften en één krant. Je hoort en leest het regelmatig: print is dood...
lees meer
editoo-avg-verenigingen-en-facebook-wie-is-waarvoor-verantwoordelijk

AVG, verenigingen en Facebook. Wie is waarvoor verantwoordelijk?

AVG, verenigingen en Facebook. Wie is waarvoor verantwoordelijk? Goed, de AVG is in werking getre...
lees meer
editoo-openingszin-begin-je-tekst-met-een-lach-of-traan

Openingszin: begin je tekst met een lach of traan!

Openingszin: begin je tekst met een lach of traan! Een goede binnenkomer is het halve werk. Geen ...
lees meer
editoo-85-arnhemse-clubs-laten-zich-bijpraten-over-de-AVG

85 Arnhemse clubs laten zich bijpraten over de AVG.

Maak nu je eigen clubblad, magazine, scriptie of fotoboekjes met editoo.