De rijkdom van fysieke boeken

De uitbraak van de corona-pandemie heeft de digitalisering van het onderwijs in een nog grotere stroomversnelling gebracht. Peter Hogeling, docent Nederlands in het mbo, weet dit maar al te goed. Toch ziet hij het studiemateriaal op papier nog niet direct in de prullenbak verdwijnen. “Als digitalisering van het onderwijs alleen maar inhoudt dat dezelfde boeken op een tablet worden aangeboden, dan is dat weinig spectaculair en innovatief.”

Eerst organiseren dan digitaliseren
Internet beïnvloedt dagelijks ons leesgedrag en de manier waarop we naar teksten kijken. We lezen iets vluchtig en gaan af op een pakkende titel of sappige quote. Ook zijn we veel meer gefocust op plaatjes en foto’s en klikken door als we niet in één oogopslag vinden wat we zoeken. Door de online leesomgeving van studenten daarop in te richten kun je het leesplezier van jongs af aan vergroten. “Maar dan moet je dus wel de lay-out aantrekkelijk maken”, legt Peter uit.

Waarom lezen effect heeft
Lezen is het cement van de samenleving. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest –  en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Lezen.

Stimuleren
Vaak denken studenten bij het lezen van boeken aan zware, dikke pillen. “Maar het maakt niet uit wat je leest of hoe je leest, als je maar leest”, meent Peter. “Een doktersromannetje, VI blad of de Donald Duck. Het draagt allemaal bij aan taalvaardigheid en leesplezier.” Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om als docent je studenten te blijven prikkelen met literatuur en zakelijke teksten waar ze vanuit huis niet snel mee in aanraking komen. “Als ik zou merken dat er uit de boekenkast van mijn leslokaal elk jaar twee of drie boeken gejat worden, ben ik tevreden”, zegt hij met een grote glimlach.

“Mensen hebben de behoefte om weer iets fysieks in handen te hebben.”

Soms wordt een student zo gegrepen door een boek. Zo vertelt hij trots: “Een tijdje geleden vroeg een studente aan mij wat vind je van mijn beroepshouding? Ik zei haar dat ze iets weg had van het hoofdpersonage uit ‘De getemde feeks’ van Shakespeare. Ik heb haar toen gevraagd of ze het boek wilde lezen. Dat wilde ze wel. Na een paar weken kwam ze enthousiast terug met de vraag of een klasgenoot het ook mocht lezen. En of ik nog een boek van Shakespeare kon meenemen!” Dit toont toch wel de rijkdom van fysieke boeken.

Een moment voor jezelf
Tegelijkertijd beseft Peter dat de digitalisering niet meer te stoppen is. We moeten er alleen beter mee omgaan en de fysieke beleving niet vergeten. Het is niet voor niets dat jonge muziekliefhebbers vallen voor de charme van platen. En hoewel we met Spotify onbeperkt toegang hebben tot miljoenen nummers kriebelt het bij veel mensen om weer iets fysieks in handen te hebben. Een LP uit de hoes halen, op de draaitafel leggen en lekker met de cover in de hand op de bank ploffen zodat je in alle rust kunt genieten van de muziek. Net zoals het heerlijk is om met het blad van je eigen vereniging of organisatie even een moment voor jezelf te creëren. Signalen die de groeiende behoefte aan onthaasting weerspiegelen.

Neem contact met ons op

de kracht van geprinte communicatie

lees meer

januari is de maand van vernieuwingen

Januari is de maand van vernieuwingen Januari is de maand van vernieuwingen.Vernieuwingen van jez...
lees meer

webinar 1: Foto's kiezen

De antwoorden op de kijkersvragen uit Webinar 1: Foto’s kiezen De afgelopen weken organisee...
lees meer
magazine-maken-clubblad-maken-verengingsblad-maken-editoo

Terug van weggeweest: Het personeelsmagazine

Terug van weggeweest: Het personeelsmagazine Iedere werkgever weet het: interne communicatie houd...
lees meer
FB 202010 - fotoboekje maken

Bundel je favoriete foto's in een mini fotoboekje

Bundel je favoriete foto’s in een mini fotoboekje Ken je nog de tijd dat er met een analoge...
lees meer
fashion-985556_1920

De zomerperiode: tijd voor de zomerklusjes

De zomerperiode: tijd voor de zomerklusjes De mussen vallen letterlijk dood van het dak en de the...
lees meer