De antwoorden op de kijkersvragen uit Webinar 1: Foto’s kiezen

De afgelopen weken organiseerde editoo diverse webinars over online bladen maken tijdens de coronacrisis. In het eerste webinar op 11 november 2020 werden onze kijkers meegenomen in de wondere wereld van fotografie. Fotospecialist Robbie hield een interessante presentatie met tips en voorbeelden. Ook ging hij dieper in op de vraag: Hoe kies je de juiste foto’s voor je blad? Heb je het gemist of niet helemaal kunnen kijken? Klik hier om het hele webinar nog eens terug te kijken.

Tijdens het webinar werden er veel vragen gesteld door de kijkers. Door gebrek aan tijd heeft Robbie niet alle vragen kunnen beantwoorden. Daarom heeft hij na afloop van de webinar alle vragen uit de chatbox nog eens goed doorgenomen. Hieronder een overzicht van de antwoorden op de veelgestelde kijkersvragen.

1. Wat wordt er bedoeld met het aantal pixels van een foto?
Pixels vormen samen een beeld. Alles wat je op een scherm ziet is opgebouwd uit pixels en zo dus ook foto’s. Hoe meer pixels een foto heeft hoe beter/hoger de resolutie.

2. Hoe bepaal je het aantal pixels in een foto?
Wij adviseren om een foto met minimaal 2000 pixels breed te gebruiken. Hiermee kan je over de breedte een A4 helemaal vullen. Met deze 2000 pixels is er nog wel een beetje ruimte om nog een uitsnede te maken. Afhankelijk van het systeem waar je op werkt kan je middels de eigenschappen van je foto zien hoeveel pixels deze heeft.

3. Welke foto kies je voor een spread? (Aanbevolen aantal pixels foto spread)
Logischerwijs zou je zeggen dat je voor een spread dan 4000 pixels nodig hebt, maar ook hier is nog wat ruimte om te snijden. Die ruimte heb je in veel gevallen ook nodig. Aangezien de meeste foto’s niet de verhoudingen hebben van een A3 (spread) hebben zal er in de breedte iets af moeten. Hierdoor gaat editoo de foto over de breedte weer uit trekken en zal dat ook effect hebben op de hoogte.

4. Hoe kan je het tekstblok op de spread plaatsen?
In editoo kan je artikelen altijd al op elkaar stapelen. Het gaat erom welk artikel je het eerst op de pagina hebt gezet. In dit geval moet dus de spread eerst geplaatst worden om vervolgens het tekstblok erop te zetten.

5. Is het erg als een foto uit vele lagen bestaat, dus bewerkt in photoshop?
Het maakt niet uit of een foto uit veel lagen bestaat. Als deze wordt opgeslagen als .jpg blijft er van die lagen namelijk niets meer over. Het enige effect is dat de foto in veel gevallen groter zal worden wat betreft mb’s, maar dit maakt voor ons niets uit.

6. Hoe plaats je een tekst op een foto?
In editoo kan je artikelen altijd al op elkaar stapelen. Het gaat erom welk artikel je het eerst op de pagina hebt gezet. In dit geval moet dus de spread eerst geplaatst worden om vervolgens het tekstblok erop te zetten.

7. Maak het iets uit of de extensie van de foto in jpeg, gif of png is?
In editoo accepteren we alleen jpeg, png of pdf bestanden. Het enige verschil tussen deze drie is dat je een pdf niet kan uitsnijden.

8. Welke afmetingen moet mijn coverfoto hebben?
Voor het plaatsen van een coverfoto heb je dus minimaal een 2000 pixels brede foto nodig. Idealiter is het een staande foto. Middels het maken van een uitsnede kan er gekozen worden voor de voorinstelling ‘A4+’. Dan heb je precies de verhoudingen van een vullende coverfoto. Afhankelijk van hoe klein je de uitsnede maakt kan het zijn dat er te weinig resolutie overblijft.

9. Zijn alle foto’s die aangeboden worden op Flickr auteursrechtenvrij?
Niet alle foto’s zijn vrij te gebruiken die je via Flickr kan gebruiken. Als je deze foto zoekt vanuit app.editoo.nl dan kan je onder de foto klikken op de rechten die de fotograaf er aan gekoppeld heeft. Dan kom je uit op een website van Creative Commons Nederland. Daar staat toegelicht welke licentie de fotograaf heeft gekozen. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Soms mag je alles met de foto, soms alleen onder naamsvermelding of dus helemaal niets. Belangrijk om hier goed op te letten.

10. Is het mogelijk om de adresbalk op de voorgrond van een paginavullende foto te plaatsen?
De adresbalk nemen wij op in jullie vaste huisstijl en kunnen we plaatsen op iedere positie die jullie maar wensen. Als deze over de foto op de voorpagina moet, dan kan dat. Dit zou ook met enige transparantie kunnen zodat je de foto er weer wat doorheen ziet. Het is wel belangrijk dat het adres voldoende zichtbaar blijft.

11. Hoe kun je een foto aangeleverd als pdf-bestand toch bewerken?
Een foto die aangeleverd wordt als PDF is via onze app niet te bewerken. Dit zou je middels andere programma’s moeten doen als die wens er is.

12. Wat is de beste methode om een collage te maken?
Door losse foto’s toe te voegen in editoo en deze speels op de pagina te plaatsen is het mogelijk om met editoo een collage te maken. Door de shift toets ingedrukt te houden kan je deze namelijk vrij plaatsen over de hele pagina. Ook is er in de opmaak een mogelijkheid om ze stuk voor stuk iets te roteren. Die optie vind je daar onder ‘Gereedschap’. Mocht dit te beperkt zijn voor je, dan kan je ook op internet sites vinden waar je het kan maken om vervolgens die collage als hele afbeelding in editoo te zetten.

13. Kan je een foto in een template vergroten of verkleinen?
De template bepaalt hoe groot een foto moet worden. Het is dus niet mogelijk om binnen deze speciale foto template de grootte te veranderen van de foto zelf. Als je nog een foto kan plaatsen in je tekst dan kan het wel door hier met de rechtermuisknop op te klikken.

14. De titel van het blad staat soms door een gezicht. Wat kan ik daar mee doen?
Een goede coverfoto heeft rondom je onderwerp genoeg ruimte om wat te snijden of teksten te plaatsen. Het is niet zo dat iedere foto geschikt is om hiervoor te gebruiken. Als men hiervoor foto’s wil aanleveren of als je ze zelf gaat maken, zorg dan voor iets meer ruimte wat eraf zou mogen.

15. Hoe krijg je een foto paginabreed als de tekst in twee kolommen staat?
De kolomindeling van je blad staat los van het wel of niet een foto paginabreed te kunnen plaatsen. In de meeste accounts heb je een template ‘afbeelding vullend’ waarmee je de foto paginabreed kan plaatsen. Bij het plaatsen moet je de foto niet loslaten op één van de twee kolommen, maar daarbuiten. Je zal dan zien dat er een kader rondom de pagina roze oplicht, wanneer je deze dan loslaat staat de foto op de afloop.

Dit waren alle vragen. Zat jouw vraag er niet bij of heb je geen duidelijk antwoord gekregen op je vraag? Neem dan even contact met ons op. We helpen je namelijk graag!

Neem contact met ons op

De rijkdom van fysieke boeken

lees meer

de kracht van geprinte communicatie

De kracht van geprinte communicatie Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst in de gedrukte media...
lees meer

januari is de maand van vernieuwingen

Januari is de maand van vernieuwingen Januari is de maand van vernieuwingen.Vernieuwingen van jez...
lees meer
magazine-maken-clubblad-maken-verengingsblad-maken-editoo

Terug van weggeweest: Het personeelsmagazine

Terug van weggeweest: Het personeelsmagazine Iedere werkgever weet het: interne communicatie houd...
lees meer
FB 202010 - fotoboekje maken

Bundel je favoriete foto's in een mini fotoboekje

Bundel je favoriete foto’s in een mini fotoboekje Ken je nog de tijd dat er met een analoge...
lees meer
fashion-985556_1920

De zomerperiode: tijd voor de zomerklusjes

De zomerperiode: tijd voor de zomerklusjes De mussen vallen letterlijk dood van het dak en de the...
lees meer