Laaggeletterdheid: met de neus op de feiten.

Bij editoo vinden we het belangrijk dat het probleem van laaggeletterdheid onder de aandacht blijft komen. Want dit is een groot probleem, en speelt zeker ook binnen verenigingen. Een onderzoek naar laaggeletterdheid in Rotterdam drukte ons opnieuw met de neus op de feiten. In sommige wijken blijkt meer dan dertig procent van de wijkbewoners laaggeletterd.

Gelukkig neemt het taboe op laaggeletterdheid in de wereld langzaam af. We kwamen zelfs een bemoedigend artikel over de Amerikaan Norman Brown tegen. Hij heeft op zijn 47e alsnog leren lezen en schrijven. Er ging een wereld voor hem open!

Inzoomen op Rotterdam.

Even terug naar dichterbij huis. Want ook in Nederland zijn er bijna 2.5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. En uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat dit aantal in Rotterdam procentueel gezien nog hoger ligt. Ruim twintig procent van de Rotterdammers behoort tot deze groep. In sommige wijken zoals Feijenoord en Charlois ligt de laaggeletterdheid zelfs boven de 30 procent.

Reden voor actie dus. Gelukkig doen de overheid en de gemeenten veel. Er zijn taalhuizen, die zijn vaak verbonden aan de lokale bibliotheek. Ze zijn er speciaal om alles rondom laaggeletterdheid te coördineren en te begeleiden. Een andere belangrijke speler hierin is de Stichting Lezen & Schrijven. Op hun website vind je interessante voorbeeldverhalen van taalmaatjes en mensen die laaggeletterd waren.

Hoe is het met Norman?

Onze Amerikaanse vriend is ondertussen dolblij dat hij eindelijk kan lezen en schrijven. Het heeft echt een boost gegeven aan mijn zelfvertrouwen. Hij raadt mensen die nooit hebben leren lezen of schrijven aan om les te nemen. Je leven wordt er een stuk beter van, echt waar.

Na vier jaren les gaat er opeens een wereld voor hem open. The sky is the limit!, zegt hij tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC. Aan de kant, want ik kom eraan!. ABC maakte hierover een inspirerende reportage

Club en vereniging.

Als je de cijfers zo bekijkt, is er een grote kans dat er zich onder de leden ook slechte lezers bevinden. Een groep mensen die zo van belangrijke verenigingsinformatie verstoken blijven. Terwijl je met een paar eenvoudige aanpassingen in je tekst en de opbouw van je verhaal veel verbetert.

Je lost het probleem er niet mee op, maar je zorgt er wel voor dat de informatie goed overkomt. Dit is trouwens voor alle leden een grote plus. Want ook mensen die wél goed zijn in taal, lezen graag duidelijk geschreven en geformuleerde teksten. Meer hierover vind je in onze blog: leren van de schrijfmeester David Ogilvy.

editoo magazine.

In ons speciale editoo Magazine lees je meer over laaggeletterdheid. Er staan interessante tips in voor toegankelijk en leesbaar schrijven. Hier vind je het magazine.

Je kerkboekje drukken? Zo haal je er het maximale uit!

lees meer

Blijf juist nu communiceren.

Blijf communiceren! Het zijn roerige tijden. Het verenigingsleven ligt nagenoeg stil en veel bedr...
lees meer

Digitale nieuwsbrief of geprint? De voor- en nadelen op een rijtje.

Digitale nieuwsbrief of geprint? De voor- en nadelen op een rijtje Er bestaat geen twijfel over: ...
lees meer

Je magazine maken in Word, dat kan makkelijker.

Je magazine maken in Word, dat kan makkelijker. Je eigen tijdschrift vormgeven kun je op meerdere...
lees meer

De buurtkrant: over updates, betrokkenheid & budgetten

De buurtkrant: over updates, betrokkenheid & budgetten. Hoewel het internet veel heeft verand...
lees meer

Waarom iedere vereniging een club magazine kan gebruiken

Waarom iedere vereniging een club magazine kan gebruiken Hoe klein of groot ze ook zijn, veel ver...
lees meer