Hergebruiken of nieuw kopen?
En hoe we ons daardoor laten inspireren. Bij veel oldtimerverenigingen is het zelf sleutelen aan auto’s een belangrijk onderdeel. Hierover worden in het clubblad pagina’s vol geschreven. Sterker nog menig blad wordt afgesloten met een ruilpagina. Want het ene lid zoekt een bepaald type motorblok en de ander juist een wieldop of dwarsbalk.
Voor de oldtimerliefhebbers is dan vaak de keuze: gaan we voor originele tweedehands onderdelen of kopen we nieuwe ‘nagemaakte’ onderdelen. Naast het financiële plaatje hangt deze keuze vaak af van de beschikbaarheid van de tweedehands onderdelen.
hergebruiken of nieuw
De hierboven genoemde keuze is een traditionele: kies je voor nieuw of voor hergebruik. Een keuze die op meer plekken wordt gemaakt dan we denken. En ook een keuze die inspirerend werkt. Zeker als je je bezighoudt met het schrijven van teksten, het maken van een blad of het uitvoeren van de pr van een club of vereniging. Deze voorbeelden inspireerden mij om te schrijven over hergebruik!
creatief in Cuba
Een van de leukste vormen van hergebruiken zag ik in Cuba. Dat land ontleent zijn nationale status aan het hergebruiken van onderdelen. Door slim auto-onderdelen te gebruiken blijft Cuba rijden. Cubanen konden tot voor kort geen nieuwe onderdelen of auto’s kopen voor hun overbekende Amerikaanse oldtimers.
Dus zijn ze creatief en rijden er nu veel klassiekers rond met daarin bijvoorbeeld een Ladamotor. Effectief en leerzaam, zo merkte ik zelf toen de kleurrijke Cadillac mij tijdens mijn Cuba-rondtrip op de boulevard van Havanna liet staan. Onder de motorkap kwam een zwartgeblakerd Lada-logo tevoorschijn.
een gesloten cyclus
Waar ook veel wordt hergebruikt is in de landbouw. Bij hen vormt het de basis van het boerenbestaan. Als boer werken ze met een ‘gesloten cyclus’. Waarbij ze de gewassen met de seizoenen mee laten groeien en bloeien. Een voorbeeld van een veehouder: de mest van de koeien wordt gebruikt om het land te bemesten, hierdoor groeit het mais dat de koeien weer eten. Hier is hergebruiken dus een vorm van bedrijfsvoering!
creatief in hergebruik
Veel kunstenaars vinden inspiratie in de spullen die wij als gewone stervelingen weggooien. In een leeg zakje chips zien zij ‘iets geniaals’. En een oude autoband krijgt een totaal nieuw leven. Door hun creativiteit los te laten op onze ‘rommel’ zetten ze ons aan het denken over hoe we met spullen omgaan. Interessant, inspirerend en vaak ook nog grappig. Hergebruik om iets nieuws te creëren.
artikelen en blogs
Al schrijvend aan deze blog merk ik dat ik zelf ook regelmatig hergebruik. Sowieso leveren mijn oudere artikelen en verhalen weer nieuwe inspiratie op. Verder lees ik vaak stukken van andere schrijvers. Dat is ook een vorm van hergebruiken. Soms speel ik een beetje vals. Dan plaats ik eerder geschreven artikel nog een keer. Ik zet er dan soms een andere kop of intro bij en presenteer het als een vernieuwd verhaal. Niks mis mee toch? Probeer het zelf maar eens…