de rijkdom van fysieke boeken
De uitbraak van de corona-pandemie heeft de digitalisering van het onderwijs in een nog grotere stroomversnelling gebracht. Peter Hogeling, docent Nederlands in het mbo, weet dit maar al te goed. Toch ziet hij het studiemateriaal op papier nog niet direct in de prullenbak verdwijnen. “Als digitalisering van het onderwijs alleen maar inhoudt dat dezelfde boeken op een tablet worden aangeboden, dan is dat weinig spectaculair en innovatief.
eerst organiseren dan digitaliseren
Internet beïnvloedt dagelijks ons leesgedrag en de manier waarop we naar teksten kijken. We lezen iets vluchtig en gaan af op een pakkende titel of sappige quote. Ook zijn we veel meer gefocust op plaatjes en foto’s en klikken door als we niet in één oogopslag vinden wat we zoeken. Door de online leesomgeving van studenten daarop in te richten kun je het leesplezier van jongs af aan vergroten. “Maar dan moet je dus wel de lay-out aantrekkelijk maken”, legt Peter uit.
“Mensen hebben de behoefte om weer iets fysieks in handen te hebben.”
Soms wordt een student zo gegrepen door een boek. Zo vertelt hij trots: “Een tijdje geleden vroeg een studente aan mij wat vind je van mijn beroepshouding? Ik zei haar dat ze iets weg had van het hoofdpersonage uit ‘De getemde feeks’ van Shakespeare. Ik heb haar toen gevraagd of ze het boek wilde lezen. Dat wilde ze wel. Na een paar weken kwam ze enthousiast terug met de vraag of een klasgenoot het ook mocht lezen. En of ik nog een boek van Shakespeare kon meenemen!” Dit toont toch wel de rijkdom van fysieke boeken.
een moment voor jezelf
Tegelijkertijd beseft Peter dat de digitalisering niet meer te stoppen is. We moeten er alleen beter mee omgaan en de fysieke beleving niet vergeten. Het is niet voor niets dat jonge muziekliefhebbers vallen voor de charme van platen. En hoewel we met Spotify onbeperkt toegang hebben tot miljoenen nummers kriebelt het bij veel mensen om weer iets fysieks in handen te hebben. Een LP uit de hoes halen, op de draaitafel leggen en lekker met de cover in de hand op de bank ploffen zodat je in alle rust kunt genieten van de muziek. Net zoals het heerlijk is om met het blad van je eigen vereniging of organisatie even een moment voor jezelf te creëren. Signalen die de groeiende behoefte aan onthaasting weerspiegelen.