Laaggeletterdheid
Bij editoo vinden we het belangrijk dat het probleem van laaggeletterdheid onder de aandacht blijft komen. Want dit is een groot probleem, en speelt zeker ook binnen verenigingen. Een onderzoek naar laaggeletterdheid in Rotterdam drukte ons opnieuw met de neus op de feiten. In sommige wijken blijkt meer dan dertig procent van de wijkbewoners laaggeletterd.
Gelukkig neemt het taboe op laaggeletterdheid in de wereld langzaam af. We kwamen zelfs een bemoedigend artikel over de Amerikaan Norman Brown tegen. Hij heeft op zijn 47e alsnog leren lezen en schrijven. Er ging een wereld voor hem open!
inzoomen op rotterdam
Even terug naar dichterbij huis. Want ook in Nederland zijn er bijna 2.5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. En uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat dit aantal in Rotterdam procentueel gezien nog hoger ligt. Ruim twintig procent van de Rotterdammers behoort tot deze groep. In sommige wijken zoals Feijenoord en Charlois ligt de laaggeletterdheid zelfs boven de 30 procent.
Reden voor actie dus. Gelukkig doen de overheid en de gemeenten veel. Er zijn taalhuizen, die zijn vaak verbonden aan de lokale bibliotheek. Ze zijn er speciaal om alles rondom laaggeletterdheid te coördineren en te begeleiden. Een andere belangrijke speler hierin is de Stichting Lezen & Schrijven. Op hun website vind je interessante voorbeeldverhalen van taalmaatjes en mensen die laaggeletterd waren.
hoe is het met norman?
Onze Amerikaanse vriend is ondertussen dolblij dat hij eindelijk kan lezen en schrijven. Het heeft echt een boost gegeven aan mijn zelfvertrouwen. Hij raadt mensen die nooit hebben leren lezen of schrijven aan om les te nemen. Je leven wordt er een stuk beter van, echt waar.
Na vier jaren les gaat er opeens een wereld voor hem open. The sky is the limit!, zegt hij tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC. Aan de kant, want ik kom eraan!. ABC maakte hierover een inspirerende reportage
club en vereniging
Als je de cijfers zo bekijkt, is er een grote kans dat er zich onder de leden ook slechte lezers bevinden. Een groep mensen die zo van belangrijke verenigingsinformatie verstoken blijven. Terwijl je met een paar eenvoudige aanpassingen in je tekst en de opbouw van je verhaal veel verbetert.
Je lost het probleem er niet mee op, maar je zorgt er wel voor dat de informatie goed overkomt. Dit is trouwens voor alle leden een grote plus. Want ook mensen die wél goed zijn in taal, lezen graag duidelijk geschreven en geformuleerde teksten. Meer hierover vind je in onze blog: leren van de schrijfmeester David Ogilvy.