‘t Watermerk
Verzamelen kan op allerlei manieren. Maar één van de mooiste verzamelobjecten zijn bankbiljetten. En dat is precies wat de leden van de Nederlandse vereniging van papiergeldverzamelaars bindt. Hun verzamelpassie delen ze in hun eigen magazine ‘t Watermerk.
‘t Watermerk wordt door twee echte liefhebbers gemaakt. Eén van hen is Ton Lameijer. Zijn verzameldoel is sinds een paar jaar plasticgeld, plastic bankbiljetten wel te verstaan, geen creditcards. Bij het maken van ’t Watermerk vindt hij het juist leuk om verhalen te vertellen en bij elkaar te brengen.
Verzamelpassie
De leden van de Nederlandse vereniging van papiergeldverzamelaars lijden écht aan het verzamelvirus. Ton: “Veel van ons beginnen met het verzamelen van postzegels of munten en zijn doorgegroeid naar bankbiljetten. Ons spreekt vooral de diversiteit aan biljetten, de prints, de kleuren en de herkomst aan.”
“Zelf verzamel ik bankbiljetten omdat ik van mooie kleurtjes en de (geschiedenis)verhalen achter de biljetten houd. Er zijn leden die een geografisch gebied helemaal in bezit willen hebben, of juist alle biljetten uit een bepaalde periode. Andere populaire verzamelthema’s zijn biljetten met de beeltenis met Queen Elisabeth en de één dollarbiljetten van verschillende landen. En dat zijn meer landen dan je denkt.”
Hang naar verhalen
Het mooie aan bankbiljetten, naast de vormgeving en kleur, zijn de verhalen en de geschiedenis die ze vertellen. Ton: “Neem bijvoorbeeld het ‘noodgeld’ van tijdens en vlak na een oorlog, heel interessant en uniek. Of het geld uit de Afrikaanse koloniale tijd en net daarna. Die biljetten laten een venster van verandering zien. Als je biljetten van die periode met nu vergelijkt, vertelt het veel over de loop van de geschiedenis. Dit soort verhalen delen we volop in ons eigen blad. Dit is een stukje verdieping dat het verzamelen extra leuk maakt!”
Ton: “In het magazine delen we onze gezamenlijke passie. Verder gebruiken we het voor onderlinge communicatie en het delen van berichten. Daarop stel ik het magazine ieder kwartaal samen. Na het voorwoord begin ik steevast met wat kortere verhalen, gevolgd door het hoofdverhaal. We maken volop gebruik van afbeeldingen in kleur. Bankbiljetten zijn kleurrijk, dat willen we ook graag laten zien. Daarom is het zo belangrijk dat ons blad in kleur uitkomt.”
Bladen maken in het bloed
Ton kan zijn ei helemaal kwijt in het maken van het blad. “Toen ik nog werkzaam was in de tandtechniek, was ik al betrokken bij het vakblad voor tandprothetici. Nu ik met pensioen ben, is er meer tijd om weer een blad te maken. Wat ik vooral leuk vind is het bij elkaar zoeken van de artikelen en zo van niets iets moois laten ontstaan. Als je uiteindelijk klaar bent met het blad en je stuurt het naar de drukker, dan geeft dat een goed en voldaan gevoel. Helemaal als je dat later ook van de lezers terugkrijgt!”